het migratie kookboek

Ik hoor je denken, “migratie kookboek?”, maar bij koken komt net zoveel kijken als bij een vloeiende netwerk migratie.

De “mise en place”, is je voorbereidend werk zoals je bij het koken je recept bedenkt, je boodschappen doet en je aardappels en groenten vooraf wast en schilt en bijvoorbeeld je vlees al marineert. Bij een migratie is je projectplan je recept voor een succesvolle migratie. Dat omvat het in kaart brengen van de wensen van de klant, alle betrokken partijen en contactpersonen die je nodig hebt, software installers, product keys, gebruikers, groepen, gewenste netwerk/server layout.

In een restaurant wordt je tijdens de gangen ooit gevraagd of je al klaar bent voor de volgende gang. Zie dit bij een migratie als het bespreken van downtime momenten.

De volgende stap is de planning. Bij het ene gerecht gaart je vlees 50minuten in de oven en de groenten hoeven maar 8 minuten te stomen terwijl bij een ander gerecht het vlees 10minuten in de pan moet terwijl je aardappels 60minuten in de aluminium folie dienen te poffen in de oven. Je moet overzicht houden en de juiste planning kiezen.

Bij het migreren zorg je dat je al vooraf je gebruikers en groepen hebt ingericht, dat je nieuwe netwerk shares hebt aangemaakt en dat je bijvoorbeeld al dagen voor de daadwerkelijke migratie een keer de data hebt gekopieerd naar die share via een simpele robocopy opdracht of een tool als Syncovery. Je belast dan tijdens de migratie je platform enkel met een incrementele kopieeractie zodat het gros van de resources voor bijvoorbeeld het verplaatsen van SQL databases en Exchange mailboxen kan worden aangewend.

Als op een na laatste heb je bij het koken het opmaken en serveren van je gerechten. Bij een migratie is dat het persoonlijk toelichten van de nieuwe situatie aan de gebruikers. Dat hebben ze middels een e-mail eigenlijk al ontvangen van je contactpersoon, maar bedenk je dat je in een restaurant je ook graag laat vertellen hoe een gerecht bereid is en wat voor speciale ingrediënten er verwerkt zijn.

Dan resteert nog de “afwas” van de migratie. Het deïnstalleren van eerder aanwezige Exchange servers en domain controllers. Je wil toch weer verder met schone vaat, lees een schone active directory.

Indien je een oude fysieke server overhoudt, laat deze dan ophalen door een partij die al dan niet gecertificeerd de data voor je wist.

Wanneer je VMWare draaide kun je simpelweg een nieuwe VM aanmaken waarbij je de hele datastore laat vullen met een virtuele disk. Laat deze dan “eager zeroed” en “thick” provisionen. Herhaal die stap enkele malen zodat je met enige zekerheid kunt stellen dat je je best hebt gedaan om het terughalen van data lastig te maken.

Versie 1.2

SUSSE bear